Русия ще продължи да поддържа сирийския президент Башар Асад в борбата срещу тероризма. Това заяви недвусмислено говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руски медии.

Песков коментира химическата атака в Идлиб, след като Западът обвини силите на Асад за нападението.

ЕС дава €1 млрд. на Сирия, Ливан и Йордания

ЕС дава €1 млрд. на Сирия, Ливан и Йордания

ООН предупреди, че военните престъпления в Сирия продължават

Що се отнася до плановете на Кремъл, планът е да продължим постоянната линия на решителна борба срещу тероризма, която руският президент следва от години. Многократно заявихме, че ни липсва международно сътрудничество и че това се случва по наша обща вина. Но въпреки това Русия е решена да продължи усилията си в борбата срещу тероризма, изтъкна той.

Вчера сирийската опозиция обяви, че лоялни на Асад сили са използвали химически агент в град в северозападната провинция Идлиб. При атаката са убити около 100 души, а 200 са пострадали. Обаче Москва и Дамаск твърдят, че е поразен завод с химикали, управляван от джихадистите.

Съветът за сигурност на ООН се събира заради химическите атаки в Сирия

Съветът за сигурност на ООН се събира заради химическите атаки в Сирия

Бунтовниците обещали да си отмъстят

Междувременно Световната здравна организация обяви, цитирана от Ройтерс, че жертвите на нападението изглежда показват симптоми, които са реакция след използвани нервнопаралитични агенти.

Според организацията става въпрос за органофосфорни химикали - категория химикали, които включват нервнопаралитични агенти.

100 души убити с отровен газ в Сирия
Обновена

100 души убити с отровен газ в Сирия

Около 500 са ранени

Най-малко 70 души са убити, отбеляза в съобщение здравната организация.