Руският енергиен министър Александър Новак обяви, че всички преговори за газовия проект „Турски поток” са спрени, цитиран от руски медии.

Новак потвърди, че всички междуправителствени преговори между двете държави за енергийния проект са спрени заради рязкото влошаване на отношенията във връзка със сваления руски фронтови бомбардировач Су-24 над сирийско-турската граница.

„Към момента всички преговори за газопровода „Турски поток” са спрени, особено като се вземе под внимание фактът, че дейността на междуправителствената комисия за търговско и икономическо сътрудничество спря работа с указ на правителството. След като дейността на комисията беше прекратена, работата по споразумението за „Турски поток” също е спряна”, обяви министърът пред журналисти.

По-рано шефът на Газпром Алексей Милер съобщи, че Турция може директно да се обърне към Русия за преговори по предложената тръба, ако проектът е приоритет за Анкара.

Турция първо и преди всичко трябва да се свърже с Русия, ако има интерес към проекта. Към момента Турция не е излизала с предложение към нас”, изтъкна Милер.

По думите му Москва ще разгледа подобна молба, ако бъде изпратена от Анкара.

Проектът е замразен от инцидента със самолета. Той е един от големите проекти между Русия и Турция. Има за цел доставки на руски природен газ за Турция през Черно море, а после те да бъдат пренасочени към Южна Европа. Началото на изграждането на проекта беше запланувано за юни, но така и не започна, след като Москва и Анкара не успяха да постигнат междуправителствено споразумение.