Русия се активизира с появата на нова крилата ракета, шпионски кораб до САЩ и опасно близо преминаване на руски фронтови бомбардировачи над кораб в Черно море, съобщават световни агенции.

Москва е нарушила договор от 1987 година с разполагане на нова крилата ракета, информират американски медии, които се позовават на източници, цитирани от ДПА.

"Ню Йорк таймс" пише, че руснаците имат два батальона със забранени крилати ракети. През декември единият от батальоните е преместен от полигон в база в страната. Това е същата ракета, която е била тествана през 2014 година, допълва изданието.

Същата година администрацията на Барак Обама установила, че Москва е нарушила подписания между САЩ и СССР Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег, който забранява ракети с обсег на действие от 500 до 5 500 километра.

Междувременно руски шпионски кораб е забелязан в международни води на около 115 километра от крайбрежието на Делауеър, САЩ, според "Фокс нюз".

ВМС на САЩ са засекли кораба във вторник. Той се е движел в северна посока, потвърди говорител на Пентагона.

Американската медия отбелязва, че корабът "Виктор Леонов" събира разузнавателна информация с различни сензори.

Военните на САЩ поясниха, че корабът не е навлизал в американски води, и уважават свободното мореплаване в международни води.

Американски кораби също са провеждали подобни мисии в близост до Русия.

В същото време СиЕнЕн съобщава, че руски бойни самолети са преминали изключително близо до американски военноморски кораб в Черно море миналата седмица.

Според ВМС на САЩ руски бойни самолети са прелетели до американски разрушител в Черно море по "опасен и непрофесионален" начин.

Замесени са били два руски фронтови бомбардировача Су-24 и един Ил-38. Те са прелетели на ниска височина над кораба USS Porter.

Това е първият подобен инцидент при администрацията на Доналд Тръмп.

Русия отрича информацията.