Русия е близо до завършване на клиничните изпитвания за ваксина COVID-19 за домашни животни и норки, и очаква да започне процеса на регулаторно одобрение през февруари, според руския надзорен орган за безопасност в селското стопанство, съобщава "Ройтерс".

Федералният център за здравето на животните започна разработването на ваксината през пролетта, след като властите установиха, че вирусът може да бъде предаден от хора на някои домашни животни.

Русия стана първата държава, която даде регулаторно одобрение за човешка ваксина - Sputnik V - през август и е в процес на разпространението й в цялата страна. Над 150 000 души вече са ваксинирани.

Първи случаи на коронавирус сред норки в Полша

Първи случаи на коронавирус сред норки в Полша

Патогенът е засечен във ферма в Поморския регион

Руската ваксина за животни е насочена към зайци, норки, котки и някои други животни. Клиничните изпитвания ще приключат през януари, а процесът на одобрение вероятно ще започне в края на февруари, коментира Юлия Мелано, помощник на ръководителя на надзорния орган по безопасност на селското стопанство, Роселхознадзор, пред "Ройтерс".

Световната здравна организация - СЗО изрази загриженост относно предаването на вируса между хората и животните. Миналия месец Дания нареди избиването на всички 17 милиона норки във фермите си, след като стигна до заключението, че щамът на вируса, предаден от хората на норка е мутирал и се е разпространил обратно сред хората.

Русия заяви, че вярва, че ще има търговски интерес към новата ваксина от руските животновъди и от американския и европейския бизнес.

Унгария забрани фермите за норки и лисици

Унгария забрани фермите за норки и лисици

След разкритите COVID огнища в редица държави

Два случая на COVID-19 са регистрирани при котки в Русия, но популацията на норки не е засегната.

Иван Нестеров, изпълняващ длъжността шеф на държавната компания за кожи Russian Sable, коментира пред телевизия "Звезда" миналия месец, че Русия тества ваксина и ще ваксинира норки, след като процесът приключи.

Световната търговия с кожи на стойност над 22 милиарда долара годишно бе разтърсена от решението на Дания да убие милиони норки.

Притесненията от внезапния недостиг на кожи от норки, като Дания бе най-големият износител, вдигнаха цените с до 30% в Азия.

Коронавирус и във ферма за норки в Орегон

Коронавирус и във ферма за норки в Орегон

В още три американски щата има положителни проби