Западните спекулации за това за колко дни Киев може да падне при потенциална руска инвазия са безумни и тревожни, заяви първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски, коментирайки съответните публикации в западните медии, съобщава ТАСС.

"Лудостта и тревогата продължават ... Ами ако кажем, че Съединените щати могат да превземат Лондон за една седмица и това ще доведе до 300 хиляди жертви? И това ще се основава на данни от разузнаването, които няма да разкриваме. Това правилно ли е за американците и британците? Също така е погрешно за руснаци и украинци".

По-рано "Ройтерс" разпространи изявления, според които в случай на нахлуване в Украйна руските войски могат да превземат Киев след "няколко дни". В същото време общият брой на жертвите в резултат на хипотетичен конфликт между двете страни може да достигне, според техните оценки, до 85 хиляди души.

Представители на САЩ многократно са отправяли твърдения за възможна руска инвазия на украинска територия, докато са променили версиите си относно времето на подобно развитие на събитията. Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков нарече подобна информация празна и неоснователна ескалация на напрежението. Песков подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого и че всички придвижвания на руските войски се извършват на нейна територия.

"Ройтерс" твърди, цитирайки американски официални лица, че Русия има приблизително 70% от силите, които смята, че са необходими за пълномащабна инвазия в Украйна и изпраща допълнителни батальонни тактически екипи", а "за последните две седмици" броят на тези групи "в граничната зона се е увеличил от 60 на 83 ..., а още 14 са на път".

Руският посланик в Съединените щати Анатолий Антонов, отговаряйки на въпрос на Newsweek за подготовката на операции "под фалшив флаг" в Украйна, подчерта, че "Вашингтон смущава целия свят от няколко месеца с изявления, че Украйна ще стане жертва на" руска агресия". Извадиха обаче лош късмет, тъй като няма атака. Явно затова за по-голяма убедителност са използвани "изтичания" на някои разузнавателни данни с неоснователни обвинения".

"Човек има усещането, че американските пиари, в опит да компрометират Русия, действат на принципа "хвърлете колкото се може повече мръсотия, може би нещо ще залепне".

"Знаем цената на подобни "компрометиращи доказателства" на американските разузнавателни служби, които се опозориха, като предадоха на държавния секретар на САЩ епруветка с бял прах, за да оправдаят инвазията в Ирак", добави Антонов.

Той отбеляза, че "Русия няма намерения да напада когото и да било. Имаме нужда от добросъседски отношения с братския украински народ".

Reuters: Русия има 70% готовност за нахлуване в Украйна

Reuters: Русия има 70% готовност за нахлуване в Украйна

Продължава предислоцирането на допълнителни тактически групи...