Руските шпиони са засилили оперативните действия по събирането на разузнавателна информация. Това разкриха настоящи и бивши американски разузнавачи, които са забелязали увеличаване на оперативната работа на Москва на американска територия след президентските избори през 2016 г., съобщава СиЕнЕн.

Източниците вярват, че един от най-големите противници на САЩ се чувства окрилен от липсата на значителен реципрочен отговор от администрациите на Тръмп и Обама.

Руснаците агресивно събират информация в САЩ и техният успех след намесата на изборите не ги спира, смята бивш високопоставен представител на американските служби, запознат с действията на Белия дом.

Руските разузнавачи търсят повече информация за администрацията на Тръмп, която все още е нова и непредсказуема за Москва, според Стив Хол, пенсиониран шеф на операциите на ЦРУ.

Без значение дали се влошават отношенията между държавите, шпионажът и събирането на разузнавателни данни е важно, тъй като те се опитват да разберат плановете и намеренията на правителството на противника, поясни той.

От изборите през ноември американските разузнавателни и правоприлагащи агенции са засекли увеличаване на броя на руските разузнавачи в САЩ, които влизат чрез бизнеси, според източниците. Смята се, че Русия има близо 150 разузнавачи в САЩ. Москва увеличава броя на разузнавачите, след като през декември Вашингтон експулсира 35 руски дипломати, заподозрени в шпионаж във връзка с намесата на изборите.

Според източниците Русия има далеч повече разузнавачи в САЩ в сравнение с други държави.

Руските оперативни работници търсят хора в САЩ, които могат да им предоставят класифицирана информация.

Но това не спира Държавния департамент да издава временни визи, известни като TDY, на заподозрени руски разузнавачи. Американски представители на разузнаването са обезпокоени от високия брой издавани временни визи от департамента за руски граждани. Проблемът между департамента и разузнаването не е нов, но продължава и след оценката на разузнаването, че Русия се е намесила на изборите в САЩ.