Контейнери с хлор от Германия и димни гранати, произведени в английския град Солсбъри, са открити в освободените територии в Източна Гута, Сирия.

Това съобщи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от местни медии.

"В освободените райони на Източна Гута сирийски правителствени войници са открили контейнери с хлор - най-ужасният вид химически оръжия, от Германия, а също така и димни гранати - моля ви, обърнете внимание на това, от град Солсбъри, Великобритания", разкри Захарова на пресконференция в Москва.

Според нея откритията подкопават "вярата в човечността" на ръководството на някои държави, които "дават такива нареждания и вземат подобни решения".

Припомняме, именно град Солсбъри нашумя около отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Британските власти твърдят, че Русия е използвала химически агент новичок, за да ги отрови. Москва категорично отрича.

В същото време Захарова заяви, че Великобритания може да бъде добре описана като рекордьора в света по извършени престъпления срещу човечеството.

Захарова отговори на коментар на британския посланик в Москва, който обяви, че Русия стои зад редица убийства.

Великобритания е свързана с най-много случаи на геноцид в света. Ужасяваща е мисълта колко милиони невинни хора са убити в британските колонии, атакува говорителят и добави, че според различни данни британските колонизатори са избили 90-95% от аборигените при колонизирането на Австралия.

Захарова разкри 17 страници архивна информация, в която се описват брутални действия на Обединеното кралство в света в дълъг период от историята.