Почти 40 милиона души, от населението на Русия от 146 милиона, са напълно ваксинирани срещу COVID-19, коментира в сряда Анна Попова, ръководител на потребителския наблюдател "Роспотребнадзор", съобщава ТАСС.

За да се постигне това, Русия е разпространила 87 900 632 дози от ваксината Sputnik V.

Руските власти заявиха, че смятат да ваксинират 80% от руснаците до ноември. От началото на пандемията Русия е съобщила за 7 313 851 потвърдени инфекции, средно на ден 19 680 инфекции и около 408 700 общо смъртни случаи от болестта.

"Днес почти 40 милиона души, пълнолетни в Руската федерация са напълно ваксинирани срещу коронавирус", каза тя в интервю.

Русия вече има доста граждани с имунитет срещу коронавирусна инфекция. "Да, разбира се, има нужда от повече, има нужда от два пъти повече, без съмнение. Но днес броят на хората, които вече имат имунитет, предимно ваксинирани или преболедували, в по-малка степен, но и те имат", каза още Попова. 

Според нея броят на хората, които са променили отношението си към ваксините и са ваксинирани, нараства всеки ден. "Трябва да имаме повече от тях. Трябва да сме навреме преди възхода, за който говорим", каза тя. 

Хората, които днес са ваксинирани срещу коронавирус, имат повече свобода. "Човек, който няма имунитет, независимо дали има PCR или не, е уязвим. Понякога те се противопоставят - но какво да кажем за хората с медицински насоки? Хората с медицински проблеми трябва да се грижат за себе си. Без маска или прегръдка и така нататък е опасно. Смъртоносно е за хора с отслабено здраве. Следователно днес хората с ваксинация имат по-голяма степен на свобода", отбеляза Попова и добави, че за хората с имунитет възможностите вероятно ще бъдат разширени в близко бъдеще, посещение не само на спорт, но и на културни събития.

Според оперативния щаб за борба с коронавирусната инфекция, повече от 7 милиона души са имали COVID инфекции в Русия. Роспотребнадзор по-рано уточни, че за да се постигне колективен имунитет в Руската федерация, поне 80% от населението трябва да бъде ваксинирано. Според Голикова това са повече от 90 милиона души и тази цифра ще бъде постигната до 1 ноември 2021 година.

Масовата ваксинация на възрастното население над 18 години започна в регионите на Русия на 18 януари.

Четири ваксини срещу коронавирусна инфекция са регистрирани в Русия: Sputnik V и Sputnik Light на центъра Gamaleya на Министерството на здравеопазването на Руската федерация, Epivakkoron, разработен от Vector Center на Федералната служба за надзор на правата на потребителите и хуманното отношение, както и Ковивак, създаден от Центъра на Чумаков на Руската академия на науките. 

Всички системи, участващи в предоставянето на противоепидемични мерки, трябва да бъдат готови за работа, за да се намали интензивността на заболеваемостта от COVID в Руската федерация, която вече е започнала да расте, допълва Анна Попова. "Разбира се, днес трябва да гарантираме готовността на всички системи, участващи в предоставянето на противоепидемични мерки, така че ако заболеваемостта расте - тя вече расте днес, да нямаме значителни проблеми за човешкото здраве".

Според Попова нарастването на заболеваемостта от COVID -19 в Русия вече може да се нарече интензивно - с повече от 6% на седмица. "Виждаме растеж за първи път от осем седмици. Деветата седмица дава ръст от 6,8% наведнъж. Тоест растежът е интензивен", подчерта тя.

Понастоящем няма данни, че Делта вариантът причинява по-тежък COVID. "Никъде по света не е описано, че Делта причинява по-тежък ход. Характеристиките му са по-бързо разпространение, по-висока заразност и следователно по-голяма част от населението трябва да бъде защитено с ваксина", каза Попова.

В края на март индийското министерство на здравеопазването обяви, че в Индия е открит нов вариант коронавирус с мутации в E484Q и L452R S-протеин. Особено притеснително е наличието на две мутации наведнъж, които преди това са наблюдавани при други геноварианти на вируса по света. Съобщава се също, че тези мутации се откриват в около 15-20% от пробите и не се срещат в британските, южноафриканските, бразилските щамове.

Русия стигна 200 000 починали от COVID-19

Русия стигна 200 000 починали от COVID-19

През последното денонощие са починали още 812 души