Съединените щати отказаха да издадат входна виза на руски космонавт, който трябва да премине обучение в американския космическия център "Линдън Джонсън", съобщава РИА Новости.

"Без да посочват причини, САЩ не са издали входна виза на космонавта на "Роскосмос" Николай Чуб, който трябва да лети за мисия на Международната космическа станция през пролетта на 2023 г. Той се готвеше да пътува за САЩ за участие в тренировъчна сесия в Космическия център "Джонсън", обясни източник, пожелал анонимност.

37-годишният Николай Чуб е член на дублиращия екипаж на експедиция МКС-68, чийто полет се планира да се състои през септември тази година с кораба "Союз МС-22". Той е и в основния екипаж на мисия МКС-69, насрочена за пролетта на 2023 г.

НАСА не смята Русия за съперник в космоса

НАСА не смята Русия за съперник в космоса

Китай със своята военна програма бил заплаха

Обикновено преди полет астронавти от други страни преминават подготовка в Звездното градче в Русия, където се запознават с руския сегмент на Международната космическа станция. Руските космонавти от своя страна пък се подготвят в космическия център "Джонсън" в Хюстън, където се запознават с американския сегмент.

Генералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин обаче потвърди, че Чуб не е получил виза. Той заяви, че ще отправи отправя запитване до ръководителя на НАСА за този, по негови думи, "инцидент".

"Никога не сме си и помисляли да откажем виза на американски астронавт за Звездното градче за подготовката му преди космически полет. Направеното от американските власти с визата на нашия астронавт е опасен прецедент за сътрудничеството ни на МКС", категоричен бе той.

НАСА: Русия е жизненоважен партньор за САЩ в Международната космическа станция

НАСА: Русия е жизненоважен партньор за САЩ в Международната космическа станция

Бил Нелсън: Когато нещата са по-трудни на Земята се разбираме доста по-добре в космоса