Радиоактивният полоний-210 е бил в Лондон преди руските граждани, обвинени в отравянето на Александър Литвиненко, да пристигнат там. Тази позиция изрази прокуратурата на Русия, което се позовава на германско разследване, информират местни медии.

Руската прокуратура обяви, че това е доказано от информация на Великобритания, която е споделена с Берлин.

Главната прокуратура на Русия разкри документи, свързани с няколко знакови престъпления, извършени на британска земя. Москва обяви, че не е удовлетворена от работата на британските власти по случаите. Руски представители са отчели пропуски във водените на Острова разследвания.

Единият от случаите е свързан с отравянето на Александър Литвиненко - бивш руски разузнавач и приближен на руския олигарх Борис Березовски. Според Лондон Литвиненко е отровен с радиоактивното вещество полоний-210 от руските граждани Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой. 

Ковтун е пристигнал в Лондон от Хамбург преди да се срещне с Луговой и Литвиненко, което е накарало германските власти да разследват случая. Днес руската прокуратура показа документ на колегите им в Хамбург от ноември 2006 г., който е в противоречие с позицията на Лондон.

"Според заключенията на нашите германски колеги, основани на всички събрани доказателства от прокурорите в Хамбург, включително и тези, които получили от Великобритания, включително и следите от полоний-210, полоният е бил в Лондон преди Луговой и Ковтун да пристигнат там на 1 ноември 2006 г.", каза Николай Анмониев, съветник на главния прокурор.

Той добави, че германската прокуратура е получила информация от британска страна, от която става ясно, че "най-високото ниво на радиоактивно замърсяване е установено в лондонския офис на Борис Березовски и по тялото на италианския гражданин Марио Скарамела".

Скарамела, адвокат и ядрен експерт, се срещнал с Литвиненко в деня на отравянето. Той също е бил изложен на полоний-210.

Литвиненко и Березовски са били приближени. Според руската прокуратура през 2006 г. двамата се скарали и Литвиненко започнал да представлява заплаха за руския олигарх, тъй като е можел да разкрие тайни за Березовски, включително, че британското разузнаване го защитава от руското правосъдие. Прокуратурата в Русия вярва, че Березовски може да е убил Литвиненко, за да защити статута си на Острова.