Русия е изстреляла тестово свръхзвуковата си ракета "Циркон" от кораб за първи път, след като фрегатата "Адмирал Горшков" изстреля оръжието от Баренцово море срещу наземна цел през януари. Това са съобщили за ТАСС два източника от военните кръгове в Северозападния федерален окръг на Русия.

"В съответствие с програмата на държавните изпитания на "Циркон", "Адмирал Горшков" изстреля тестово тази ракета от Баренцово море срещу наземна цел на територията на един от военните изпитателни полигони в Северен Урал в началото на януари", посочил един от източниците.

Другият източник е потвърдил тази информация, отбелязвайки, че "обхватът на полета на "Циркон" надхвърли 500 км".

Русия въоръжава една от фрегатите си с новата хиперзвукова ракета "Циркон"

Русия въоръжава една от фрегатите си с новата хиперзвукова ракета "Циркон"

Лети със скорост по-висока с над 10 пъти от тази на звука

Източникът е информирал още, че изпитателните изстрелвания на хиперзвуковата ракета "Циркон" от плавателни съдове в морето щели да продължат през цялата 2020 г. "След като приключи програмата за тестови изстрелвания от борда на "Адмирал Горшков", тези ракети ще бъдат изпитани от ядрени подводници", уточнил източникът.

Както съобщиха от пресслужбата на Северния флот на Русия през ноември миналата година, фрегатата "Адмирал Горшков" пристигна във военноморската база "Беломорск" в град Северодвинск, за да се подготвя за изпитанията на нови оръжейни системи.

В своето обръщение пред Федералното събрание (двете камари на руския парламент) през февруари 2019 г. руският президент Владимир Путин заяви, че работата по хиперзвуковата ракета "Циркон" върви по план. Както руският държавен глава каза, ракетата "Циркон" е в състояние да развие скорост около 9 пъти над скоростта на звука, а нейната способност за поразяване може да надвиши 1000 км. Руският президент добави, че "Циркон" може да нанася удари както по военноморски, така и по наземни цели. Тогава Путин уточни, че е имало планове за разполагане на "Циркон" върху серийно произвеждани надводни кораби и подводници, включително вече построените военни кораби или изграждащите се, въоръжени с крилати ракети "Калибр".

20 секунди до унищожение: Толкова има САЩ срещу руската ракета "Циркон"

20 секунди до унищожение: Толкова има САЩ срещу руската ракета "Циркон"

Сценарият "обезглавяване" предполага, че руски подводници започват внезапна ядрена ракетна атака, която опустошава Вашингтон

Заместник-министърът на отбраната на Русия Алексей Криворучко посочи през ноември 2019 г., че има планове за разполагане на ракети "Циркон" на фрегатата "Маршал Шапошников", която в момента е в процес на модернизация, както и на многоцелевата ядрена подводница "Иркутск". През декември 2019 г. ръководителят на Обединената корабостроителна корпорация на Русия Алексей Рахманов заяви, че е възможно да бъдат разположени хиперзвукови ракети "Циркон" на всички нови руски кораби.

Фрегатата "Адмирал Горшков" е дълга 135 метра и носи крилати ракети "Калибр" като основно въоръжение.