Главнокомандващият на Военноморския флот на Русия адмирал Николай Евменов обяви, че първият кораб на военноморския флот на Русия, въоръжен с най-новата хиперзвукова ракета с морско базиране "Циркон", ще е една от фрегатите, съобщават руските медии.

"Циркон" ще бъде разположена на един от бойните кораби на руския флот. Ще се извърши модернизация и ще проведем изпитания", уточни Евменов.

По думите му понастоящем изпитанията протичат успешно.

20 секунди до унищожение: Толкова има САЩ срещу руската ракета "Циркон"

20 секунди до унищожение: Толкова има САЩ срещу руската ракета "Циркон"

Сценарият "обезглавяване" предполага, че руски подводници започват внезапна ядрена ракетна атака, която опустошава Вашингтон

На въпрос за срока, в който "Циркон" ще бъде приета на въоръжение, той е отговорил: "В близките години."

В края на декември заместник-министърът на отбраната на Русия Алексей Криворучко обяви, че руските специалисти планират да увеличат максималната скорост на полета на хиперзвуковите ракети "Кинжал" и "Циркон" до повече от 10 пъти над скоростта на звука. По думите му прототипи на хиперзвуковото въоръжение се създава за използване от въздушни носители, както и от сухопътни и морски носители.

Също така заместник-министърът на отбраната обяви началото на серийното производство на ракетната система с хиперзвуково звено "Авангард".

Назоваха потенциалните цели на „Циркон” в САЩ

Назоваха потенциалните цели на „Циркон” в САЩ

Циркон", лети със скорост от 11 000 километра в час, ще вземе 800 километра за под пет минути.