В програмата "Вести недели" на телевизия "Россия 1" посочиха американските командни центрове, където се вземат решенията срещу руските ракетни комплекси, за които говори руският лидер Владимир Путин по време на обръщението си към Федералното събрание на 20 февруари, информират местни медии.

Именно тези командно-контролни центрове могат да се превърнат в мишена на новите руски оръжия.

Ако САЩ разположат ракети в близост до Русия, Москва ще бъде принудена да реагира по същия начин. Ако това се случи, Русия няма да атакува само площадките с ракети, които ни заплашват, но и местата, където се вземат решенията във връзка с тези ракети, заплаши Путин.

Обявиха за "пълна глупост" способността на Русия да удари САЩ с ракети "Циркон"

Обявиха за "пълна глупост" способността на Русия да удари САЩ с ракети "Циркон"

Било неразумно да се изпращат кораби на хиляди километри

Потенциалните цели са: сградата на Пентагона, където са най-висшите органи на управление на въоръжените сили и Комитетът на началник щабовете на САЩ; правителственият център за контрол в Кемп Дейвид; командният център за управление на президента на САЩ и командният център на Комитета на началник щабовете във Fort Ritchie.

Тези обекти се намират на Източното крайбрежие на САЩ.

На Западното крайбрежие са военновъздушната база "Макклелан" в Калифорния, където е базирано управлението на стратегическите настъпателни сили и пунктът за управление на ядрените сили в щата Вашингтон.

Срещу тези цели може да бъде използвана хиперзувковата противокорабна ракета "Циркон", която се движи със скорост повече от 9 Mach. Тя е с обсег на действие над 1000 километра. Способна е да порази морски и наземни цели.

Руски подводници, снабдени с 40 ракети всяка, могат да бъдат разположени до изключителната икономическа зона на САЩ, която е около 370 километра. Командно-контролните центрове се намират на около 400 километра от брега. "Циркон", лети със скорост от 11 000 километра в час, ще вземе 800 километра за под пет минути.

Руските ракети "Циркон" можели да достигнат командните центрове на САЩ за 5 минути

Руските ракети "Циркон" можели да достигнат командните центрове на САЩ за 5 минути

Военната реторика от страна на Русия се засилва