Русия забранява полетите на авиокомпании от 36 държави, съобщава "Франс прес".

Това е ответна мярка на ограничението от страна на европейските държави за полети на руски самолети.

В съответствие с нормите на международното право, в отговор на забраната от страна на европейските държави за полети на граждански въздухоплавателни средства, експлоатирани от руски въздушни превозвачи и/или регистрирани в Русия, е въведено ограничение на полетите на въздушни превозвачи от 36 държави, посочват от "Росавиация".

Вече 32 държави са затворили въздушното си пространство за Русия

Вече 32 държави са затворили въздушното си пространство за Русия

"Руската рубла вече е обявена за исторически минимум", заяви Кулеба

Забраната засяга въздушните превозвачи от: Австрия, Албания, Ангила, Белгия, България, Британски Вирджински острови, Великобритания, Унгария, Германия, Гибралтар, Гърция, Дания (+ Гренландия, Фарьорски острови, Териториално море), Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Канада, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия, Швеция, Джърси.

Полетите от тези страни могат да се извършват със специално разрешение, издадено от "Росавиация" или от руското външно министерство.

Русия затвори въздушното си пространство за България, Полша и Чехия

Русия затвори въздушното си пространство за България, Полша и Чехия

Позовава се на недружелюбните действия на авиационните власти на тези страни

Преди дни Западът предприе нови санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна Европейският съюз затвори въздушното си пространство за всички руски самолети и забрани на своите компании да доставят граждански самолети и резервни части на Русия.

Преди ден стана ясно и че ЕС е забранил трансакции, свързани с управлението на резервите и активите на Централната банка на Русия. Държавите членки на ЕС ще могат да извършват трансакции с Банката на Русия само ако това е "строго необходимо" за гарантиране на финансовата стабилност.