Руски граничари са задържали три шхуни и няколко моторни лодки от Северна Корея, които са нарушили границите на Русия и са се намирали в изключителната ѝ икономическа зона, съобщават руските медии.

Преслужбата на руската гранична охрана съобщи, че 262-ма севернокорейци са заподозрени в бракониерство, отбелязвайки, че плавателните съдове са превозвали над 30 000 калмари и забранени риболовни принадлежности.

Шхуна от Северна Корея нападна руски граничари в Японско море

Шхуна от Северна Корея нападна руски граничари в Японско море

Трима руски военнослужещи са ранени

Според руските власти лодките нарушители и всички, които са се намирали на тях, са били прехвърлени в пристанищния град Находка.

"Севернокорейските рибари не се съпротивляваха по време на проверката на плавателните съдове. Задържаните бяха откарани в морското пристанище Находка. Плавателните съдове са закотвени в пристанището", потвърди източник.

Инцидентът стана, след като по-рано този месец друга група севернокорейски рибари бяха хванати да бракониерстват в изключителната икономическа зона на Русия и се противопоставиха на ареста. Сблъсъкът с въоръжените бракониери остави четирима ранени руски граничари, а един рибар почина.

Русия привиква посланика на Северна Корея заради инцидента с граничарите

Русия привиква посланика на Северна Корея заради инцидента с граничарите

Трима руски военни бяха ранени