Русия заляла Украйна с дезинформация месеци преди намесата си на президентските избори в САЩ през 2016 г., пише американското издание "Вашингтон пост".

През пролетта на 2015 г. украинският президент Петро Порошенко отчаяно се нуждаел от помощта на основателя на "Фейсбук" Марк Зукърбърг. Правителството на Украйна призовало социалната мрежа да спре разпространяваната от Кремъл дезинформация в платформата, която имала за цел да увеличи недоверието към украинската администрация и да генерира подкрепа за руска инвазия и окупация на украински територии.

За да привлече вниманието на Зукърбърг, президентът на Украйна изпратил въпрос на среща в централата на "Фейсбук" в Силициевата долина. Модераторът на събитието го прочел: "Марк, ще откриете ли офис на "Фейсбук" в Украйна". Младите служители в залата избухнали в смях. Но правителството намекнало, че е сериозно. Киев смята, че офис на мрежата с хора, които са запознати с политическата ситуация в Украйна, може да помогне срещу руската дезинформационна война.

Зукърбърг е отговорил, че ще помислят по въпроса.

Американският вестник пише, че руснаците са използвали същите методи срещу Украйна и преди изборите в САЩ.

Преди събитията през 2014 г. руснаците ежедневно са заливали с фалшиви новини, осъждащи революцията и са се опитвали да легитимират инвазия с твърдението, че Украйна е убежище за ДАЕШ ("Ислямска държава"), чеченски терористи и неонацисти.