Русия ще бъде принудена да предприеме мерки от военно-технически характер, за да спре заплахите за националната си сигурност в отговор на евентуалното присъединяване на Финландия към НАТО, според изявление на руското външно министерство, публикувано в четвъртък, съобщава ТАСС.

"Руската страна многократно отбелязва, че изборът на начини за гарантиране на националната й сигурност зависи от властите и хората на Финландия. Въпреки това Хелзинки трябва да осъзнае отговорността и последствията от подобен ход", се подчертава в изявлението.

"Присъединяването на Финландия към НАТО сериозно ще навреди на двустранните руско-финландски отношения и поддържането на стабилност и сигурност в северноевропейския регион. Русия ще бъде принудена да предприеме ответни мерки както от военно-техническо, така и от друг характер, за да спре заплахите за нейния националната сигурност, които възникват в резултат на това".

Според съвместно изявление на финландския президент Саули Ниинисто и премиера Санна Марин, публикувано в четвъртък, Финландия трябва да кандидатства за членство в НАТО възможно най-скоро. Официалното решение по заявлението се очаква да бъде взето в неделя, 15 май. Руското външно министерство определи тези изявления като доказателство за радикална промяна във външната политика на страната.

В продължение на десетилетия политиката на военно необвързаност е служила като основа на стабилността в северноевропейския регион, гарантирала е надеждното ниво на сигурност на Финландия и е била твърдата основа за изграждане на взаимноизгодно сътрудничество и партньорски отношения между Москва и Хелзинки, където ролята на военния фактор беше нула.

"Нито уверенията на Русия за липсата на каквито и да било враждебни намерения спрямо Финландия, нито дългата история на добросъседско и взаимноизгодно сътрудничество между нашите страни убедиха Хелзинки в предимствата да продължим курса към военно необвързаност", допълват от външното министерство.

В изявлението се отбелязва, че целта на НАТО е ясна: "да продължи разширяването към руските граници, да създаде друг фланг за военна заплаха за Русия". "Историята обаче ще реши защо Финландия трябва да превърне територията си в граница на военно противопоставяне с Руската федерация, като губи независимостта си при вземането на собствени решения".

"Присъединяването към НАТО също ще се превърне в пряко нарушение на международните правни задължения на Финландия, преди всичко на Парижкия мирен договор от 1947 г., който предвижда задължението на нейните страни да не влизат в съюзи или да участват в коалиции, насочени срещу една от тях, както и Договорът за основите на отношенията между Русия и Финландия от 1992 г., който установява, че страните ще се въздържат от заплахата със сила или използването на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на другата страна, няма да използват или разрешават да използват тяхната територия за въоръжена агресия срещу другата страна. Но предвид сегашното безразлично отношение към международното право от страна на колективния Запад, това поведение се превърна в норма", посочи руското външно министерство.

"Ще реагираме в зависимост от ситуацията", допълва руското външно министерство.

Песков: Членство на Финландия в НАТО определено е заплаха за Русия

Песков: Членство на Финландия в НАТО определено е заплаха за Русия

Ходът на Хелзинки бил причина за налагане на симетричен отговор