В Русия започна производството на ваксина срещу коронавируса, съобщават от пресслужбата на Министерството на здравеопазването на страната, предадоха ТАСС и РИА Новости.

По-късно бе съобщено, че е произведена първата партида от ваксини.

В САЩ не биха изпробвали руската ваксина дори върху маймуни

В САЩ не биха изпробвали руската ваксина дори върху маймуни

Регистрирана е преди третата фаза на изпитания...

По-рано тази седмица руският лидер Владимир Путин заяви, че Русия е създала първата ваксина срещу коронавируса в света. Но Западът скептично прие новината, тъй като ваксината не е подложена на последната клинична фаза, при която ваксината се тества върху хиляди доброволци. Някои учени заявяват, че Москва може би поставя националния престиж пред безопасността.

Москва нарече първата ваксина против коронавирус "Спутник V" на "Спутник I" на Съветския съюз от 1957 г. Разработена е от държавния изследователски Институт "Гамалей". Ръководителят на руския суверенен фонд Кирил Дмитриев заяви, че 20 държави са поръчали предварително повече от 1 милиард дози.

CNN: САЩ отказа на Русия за общата ваксина на COVID-19

CNN: САЩ отказа на Русия за общата ваксина на COVID-19

Напрежение между двете страни

Планира се ваксината да се поставя на два етапа: в началото с компонент I, а три седмици по-късно компонент II. Според здравното ведомство тази схема ще осигурява дългосрочен имунитет до две години. Министерството също публикува данните от предклиничните и клинични изпитания на препарата.

Междувременно Русия регистрира 5061 нови случая на коронавирус и 119 починали за последните 24 часа в сравнение с 5065 случая и 114 починали в петък.

Руската ваксина може би е опасна, предупреди Берлин

Руската ваксина може би е опасна, предупреди Берлин

Проблемът е, че ние знаем много малко, защото руските власти не са много прозрачни