Руски съд наложи присъди на група антифашисти между 6 и 18 г. затвор за тероризъм и други обвинения. Правозащитници описват наказанието като чудовищно, информира АФП.

Сергей Моргунов, адвокат на един от седемте подсъдими, заяви, че военен съд в централния град Пенза е издал присъдите по случая "Мрежата". Всички седмина отричат обвиненията.

Правозащитници и адвокати остро разкритикуваха разследването, проведено от Федералната служба за сигурност. Според тях осъдените са били изтезавани.

Дмитрий Пчелинцев и Иля Шакурски са осъдени за създаване на "терористична организация". Те са осъдени съответно на 18 и 16 г. затвор.

Федералната служба за сигурност обвини 27-годишния Пчелинцев в създаване на организацията "Мрежата" с цел сваляне на правителството и подготвяне на атаки срещу правителствени учреждения и служители. Останалите петима са осъдени за участие в тази организация. Няколко членове на организацията са осъдени също за притежание на оръжие и експлозиви, както и за опит за трафик на наркотици. Петима от седмината ще лежат в затвор със строг режим.

Арестувани през 2017 г. и 2018 г., повечето от тях се оплакаха, че са изтезавани в ареста с електроди и са бити, за да ги принудят да признаят. Единият от осъдените се разболял от туберкулоза, докато е бил в ареста.

Властите обявиха, че са открили два пистолета "Макаров" и части за граната по време на претърсването.

От правозащитната организация "Мемориал" обявиха, че осъдените са политически затворници, описвайки ги като активисти и антифашисти.

Събрани са почти 50 000 подписа с искане случаят да се закрие.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че руският лидер Владимир Путин няколко пъти е обърнал внимание на случая и е наредил на властите всичко да се проведе "в съответствие със законодателството".

Вестник "Комерсант" писа, че случаят срещу "Мрежата" е започнал, след като полицията е задържала студент по обвинения в притежание на наркотици. Той признал, че участва в групата.

От "Мемориал" коментират, че има ясен политически мотив зад разследването, като подчертаха засилените репресии срещу анархистите и антифашистите.

В отворено писмо роднини на осъдените обявиха, че обвиненията срещу тях са "изфабрикувани" и поискаха справедлив процес.

Олег Орлов от "Мемориал" заяви, че "това е чудовищно строга присъда, но ние не очаквахме нещо друго".

Независими медии съобщиха, че прокуратурата не е успяла да представи конкретни доказателства пред съда.

Опозиционерът Алексей Навални коментира, че случаят е свързан с "измислена терористична организация". "Всеки министър в руското правителство е 10 пъти по-голям престъпник и заплаха за обществения ред от тези хора", подчерта той.

Аферата около "Мрежата" е един от няколко случая, инициирани от Федералната служба за сигурност.

Критици са убедени, че случаите са измислени от службите с използване на тайни свидетели и признания след оказван тормоз.