Държавната дума, долната камара на руския парламент, одобри проектозакон, който прекратява изпълнението на споразумение със САЩ за утилизация на плутоний за ядрени оръжия, съобщават местни медии.

Русия реагира асиметрично, ако САЩ наложат нови санкции

Русия реагира асиметрично, ако САЩ наложат нови санкции

Това заяви заместник-министърът на външните работи

445 депутати гласуваха в подкрепа на законопроекта, а един депутат се въздържа в 450-местния парламент. Москва се оттегля от договора (Plutonium Maintenance and Disposition Act) заради враждебни действия на Вашингтон.

Очаква се горната камара на руския парламент да гласува законопроекта следващата сряда.

Русия прекрати ядрен договор със САЩ
Обновена

Русия прекрати ядрен договор със САЩ

Това е още един показател за влошаващите

Още в началото на месеца, 3 октомври, руският лидер Владимир Путин издаде указ за прекратяване изпълнението на споразумението. Москва ще поднови сътрудничеството с Вашингтон в областта, ако САЩ намалят военната инфраструктура и броя на войниците си в Източна Европа.

Споразумението е подписано през 2000 година. Двете страни се съгласиха да унищожат най-малко 34 метрични тона плутоний за ядрени оръжия. Количеството е достатъчно за 17 хиляди атомни бомби.

"Използвахме тази ситуация (...), за да кажем на САЩ по твърд начин, че антируските им политики са абсолютно неприемливи за нас", каза заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков пред депутатите преди гласуването в Държавната дума.