Днес се навършват 6 години от убийството на Борис Немцов. 

Немцов, един от най-големите критици на президента Владимир Путин, беше убит през 2015 г., докато се прибираше към дома си по мост в близост до стените на Кремъл. Той работеше върху доклад, разследващ ролята на Русия в конфликта в Украйна. През 2017 г. Русия хвърли в затвора мъж с присъда от 20 години за убийството и определи присъди между 11 и 19 години на още четирима мъже, осъдени за негови съучастници. Приближени на Немцов, както и САЩ, настояха да бъдат наказани истинските виновници.

САЩ пришпорват Русия да открие поръчителите на убийството на Борис Немцов

САЩ пришпорват Русия да открие поръчителите на убийството на Борис Немцов

Той беше един от най-големите критици на Путин

След убийството му опозиционните активисти започнаха да охраняват импровизиран мемориал на моста, когато общинските власти отказаха молба за поставяне на плоча там в негова чест. Градските работници са сваляли мемориала няколко пъти през годините. Миналата седмица полицията задържа осем души, когато те се опитаха да поднесат цветя на паметника, след като той беше демонтиран.

Съюзниците на опозиционния лидер Алексей Навални, който беше осъден и пратен в наказателна колония този месец заради нарушения на условията за условно освобождаване, призова привържениците да поднесат цветя на моста, където е бил убит Немцов.  Но опозицията призова московчани да спазват противоепидемичните мерки като социално дистанциране и да носят предпазни маски.

Това няма да бъде митинг или шествие," казаха опозиционните политици. "Препоръчваме ви да се въздържате от носене на плакати. Не е необходимо да давате причини за задържане от полицията."

 Русия потвърди, че Навални е изпратен в наказателна колония

Русия потвърди, че Навални е изпратен в наказателна колония

Той е прехвърлен, където се предполага да бъде съгласно съдебно решение