Американски и канадски изтребители засякоха руски бомбардировачи до въздушното пространство на Канада, съобщават АП и ТАСС.

Изтребителите са ескортирали два руски бомбардировача, които са летели до северноамериканското крайбрежие.

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) информира, че два изтребителя F-22 и два изтребителя CF-18 са засекли два руски стратегически бомбардировача Т-160 в събота сутринта. Бомбардировачите са навлезли в зона, в която патрулират канадските Военновъздушни сили.

Няма информация за конфликтна ситуация между самолетите.

От НОРАД поясняват, че бомбардировачите са останали в международното въздушно пространство и не са навлизали в суверенна територия. Допълва се, че са използвани радари, сателити и изтребители за патрулиране в небето и следене на самолети до въздушното пространство на САЩ и Канада.

И преди канадски изтребители са прихващали руски бомбардировачи. Такива случаи имаше през април 2017 г. и декември 2014 г.

От НОРАД са съобщили пред ТАСС, че три американски и два канадски самолета, включително американски самолет за далечно радиолокационно откриване E-3 AWACS, са прихванали руските бомбардировачи.

Руското военно министерство пояснява, че екипажът на двата стратегически бомбардировача е завършил планиран полет над неутрални води в Северния ледовит океан в събота и е практикувал презареждане. Полетът е отнел над 15 часа. Ведомството съобщава още, че далекобойната авиация редовно провежда подобни учебни полети над неутралните води на Северния ледовит океан, Северния Атлантик, Черно море, Каспийско море и Тихия океан.