Топ монголски рапър беше пребит от руски дипломат, след като носи свастика на сцената по време на изпълнение. Това съобщиха адвокатът и семейството на рапъра, който е изпаднал в кома, съобщава БиБиСи.

Амармандак Сукбатар, с псевдонима Амра, е пеел в столицата на страната Улан Батор, когато е било извършено нападението.

Руски медии информират, че певецът е бил ударен с бутилка в главата и след това многократно е удрян в лицето.

Руското посолство съобщи, че разследва случая, но нарече разпространяваната медийна информация "изопачена".

Рапърът излязъл на сцената с традиционни монголски дрехи, на които е имало свастика. Въпреки че се свързва с нацистите, свастиката е традиционен символ в Монголия още преди нацистите да започнат да го използват.

Севджидин Сукбатар, бащата на пребития, заяви на пресконференция, че синът му е прекарал десет дни в кома след побоя.

"Синът ми беше ударен в лицето няколко пъти с метален предмет и сериозно пострада. Мозъкът му е сериозно наранен", каза бащата, който показа книга за традиционната свастика, която подчертава, че не е символ на омразата в страната му.

Не е разкрита самоличността на руския официален представител, който е обвинен за атаката.

Вярва се, че свастиката е използвана преди хиляди години в Индия, а от стотици години е символ на вечността в Монголия.

Амра е водещ изпълнител на бандата "Черна роза", която често носи символи на сцената. Песните им често са свързани с историята, културата и идентичността на страната.

Адвокатът на музиканта, бащата и член на бандата отричат информация в социалните мрежи, че рапърът е викал "Хайл Хитлер" на шоуто.

Говорител на полицията обяви пред "Франс прес", че заподозряният е руски дипломатически служител и че той не е задържан, защото нанесените рани не са сериозни.