Руски граничар е бил убит при престрелка, която е започнала, след като двама неидентифицирани въоръжени мъже са опитали да влязат в Украйна от руската страна на границата. Това обявиха руските служби за сигурност, цитирани от руските медии.

Според ФСБ двама души са се опитали да влязат в Украйна от руска територия в района край село Теткино в Курския край, заобикаляйки граничното КПП. Когато се приближили към граничарите, нарушителите са отказали да покажат своите лични карти и са оказали ожесточена съпротива.

"На 30 септември двама неизвестни нападатели, които се опитаха да влязат нелегално в Украйна от руска територия извън граничния контролен пропускателен пункт... оказаха ожесточена съпротива на граничните офицери на ФСБ в Курския край, след като документите им бяха проверени", се посочва в изявлението на ФСБ.

По време на престрелка един от нападателите се е самоубил, другият е бил арестуван. Един от граничарите е бил убит, след като е получил "смъртоносни огнестрелни рани".

Руският следствен комитет заяви, че е образувано наказателно дело срещу задържания нападател.

Руските власти твърдят, че нападателите са били екстремисти от Близкия изток, които са се опитали да влязат в Европа през Украйна.