Повече от дузина публични летищни уебсайтове, включително тези за някои от най-големите летища в САЩ, изглеждаха недостъпни в понеделник сутринта и рускоезични хакери поеха отговорност, съобщава СиЕнЕн.

Не са докладвани непосредствени признаци на въздействие върху действителното пътуване със самолет, което предполага, че проблемът може да е неудобство за хората, които търсят информация за пътуване.

"Очевидно е, че проследяваме това и няма опасения за прекъсване на операциите", коментира Кирстен Тод, началник на щаба на Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата на САЩ (CISA), в понеделник на конференция по сигурността в Сий Айлънд, Джорджия.

Сред 14-те уебсайта е и този на международното летище Hartsfield-Jackson в Атланта. Служител там коментира пред CNN, че няма оперативни въздействия.

Уебсайтът на международното летище в Лос Анджелис бе офлайн по-рано, но изглежда възстановен малко преди 9 сутринта.

Хакерската група, известна като Killnet, посочи множество американски летища като мишени. Те засилиха дейността си срещу организации в страните от НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Хакерите са политически мотивирани да подкрепят Кремъл, но връзките с Москва са неизвестни.

Групата пое отговорност миналата седмица за кибератака на щатски правителствени уебсайтове. Killnet е обвинен за прекъсването за краткото на уебсайт на Конгреса на САЩ през юли и за кибератаки срещу организации в Литва, след като страната блокира доставката на стоки до руския анклав Калининград през юни.

Типът кибератака, използван от Killnet, е известен като "разпространен отказ на услуга" (DDoS), при който хакерите наводняват компютърните сървъри с фалшив уеб трафик, за да ги извадят от мрежата.

"DDoS атаките са предпочитани от участници с различна сложност, защото имат видими резултати, но тези инциденти обикновено са повърхностни и краткотрайни", каза пред CNN Джон Хултквист, вицепрезидент на фирмата за киберсигурност Mandiant, собственост на Google.

Говорител на администрацията по сигурността на транспорта каза, че агенцията наблюдава проблема и работи с партньори на летищата.

Разследват шефа на германската агенция за киберсигурност за връзки с Русия

Разследват шефа на германската агенция за киберсигурност за връзки с Русия

Нараства тревогата, че инфраструктура на страната може да бъде атакувана от Русия заради подкрепата на Берлин за Украйна