Съюзник на руския лидер Владимир Путин е поддържал контакти с Кремъл и сирийския президент Башар Асад преди наемниците му да атакуват войници на САЩ и съюзниците им в Сирия.

Това пише американският вестник "Вашингтон пост".

САЩ удари 13 руснаци. Кремъл: Абсурдни обвинения

САЩ удари 13 руснаци. Кремъл: Абсурдни обвинения

Доналд Тръмп е бил запознат

Руски олигарх контролира руските наемници, които атакуваха американски войници и техните съюзници в Сирия този месец. Той е бил в близък контакт с Кремъл и сирийските власти в дните и седмиците преди и след атаката, пише изданието, позовавайки се на разузнаването на САЩ.

От прихванати комуникации в края на януари става ясно, че олигархът Евгений Пригожин казал пред високопоставен сирийски представител, че си е "осигурил разрешението" на руски министър да продължи с "бърза и силна" инициатива в началото на февруари.

Пригожин се появи на главните страници на изданията през миналата седмица, след като специалният прокурор Робърт Мълър го обвини в ръководене на руска схема за "информационна война" по време на президентската кампания в САЩ през 2016 г.

Известно е, че поддържа тесни контакти с Путин още, когато е бил ресторантьор в Санкт Петербург. Сега той управлява огромна бизнес империя, която включва и контракти с военното министерство на Русия.

Американското разузнаване вярва, че Пригожин "почти със сигурност" контролира руските наемници в Сирия. Наемниците, наети от компанията "Вагнер", са предимно ултранационалисти и военни ветерани, някои от които също са участвали в конфликта в Украйна, според руски медии.

От разузнавателната информация става ясно, че атаката е била най-предизвикателният пряк сблъсък с американското военно присъствие в Източна Сирия от започнатата през 2015 г. операция.

Високопоставен представител на американската администрация описа епизода като "обезпокоителен". Източникът добави, че е поразително как руснаците бързо се дистанцираха от операцията.

Военен източник е заявил пред руския вестник "Комерсант", че руското военно командване в Сирия разглежда инцидента като "опасно аматьорство".