Полицията в Москва задържа руския опозиционер Илдар Дадин, след като протестира пред Федералната служба за изпълнения на наказанията. Това съобщи жена му и свидетели, цитирани от Ройтерс.

Само преди по-малко от две седмици той беше освободен от затвора.

Руски съд отмени присъдата на опозиционер

Руски съд отмени присъдата на опозиционер

Опозиционният активист Илдар Дадин

Припомняме, на 22 февруари Върховният съд на Русия нареди да бъде освободен опозиционният активист Илдар Дадин, който беше първият осъден според нови закони срещу протестиращите. Съдът нареди изпълнението на присъдата да бъде прекратено и че той има "право на реабилитиране".

Дадин беше вкаран в затвора през 2015 година за две години и половина във връзка с протести.

Дадин беше осъден според нов закон - Член 212.1 - който превръща многократни нарушения на стриктните правила за протести в престъпление. Опозиционерът беше осъден - впоследствие присъдата беше намалена от 3 г. до 2,6 г. - за участие в мирни протести.

Конституционният съд реши, че Член 212.1 не трябва да бъде прилаган при случаи, при които протестиращи не са представлявали заплаха.

Анастасия Зотова, съпругата на Дадин, потвърди, че днес е бил задържан.

"Илдар отново е в ареста", написа Зотова в социалните мрежи, пояснявайки, че за първи път е задържан след освобождаването му.

Дадин носеше протестен плакат в централната част на Москва пред федералната служба с искане за уволнение на държавни служители.