Основните руски медии предлагат поглед върху войната в Украйна, който не прилича на нищо, което се вижда извън страната. Като начало дори не го наричат ​​война, но има и редки, странни излъчвания по държавната телевизия, пише Стив Розенберг за БиБиСи.

Програмата е "60 минути", водещо токшоу два пъти дневно по руската държавна телевизия: студийна дискусия, която популяризира линията на Кремъл за абсолютно всичко, включително за така наречената "специална военна операция" на президента Путин в Украйна.

Кремъл все още твърди, че руската офанзива върви по план.

Но в понеделник вечер гостът на студиото Михаил Ходаренок, военен анализатор и пенсиониран полковник, нарисува съвсем различна картина.

Той предупреди, че "ситуацията (за Русия) очевидно ще се влоши", тъй като Украйна получава допълнителна военна помощ от Запада и че "украинската армия може да въоръжи милион души".

Позовавайки се на украинските войници, той отбеляза: "Желанието да защитят родината си е много силно. Окончателната победа на бойното поле се определя от високия морал на войските, които проливат кръв за идеите, за които са готови да се борят".

"Най-големият проблем с военното и политическото положение на (Русия)", продължи той, "е, че сме в пълна политическа изолация и целият свят е срещу нас, дори и да не искаме да го признаем. Трябва да разрешим това ситуация".

"Ситуацията не може да се счита за нормална, когато срещу нас има коалиция от 42 държави и когато ресурсите ни, военно-политически и военно-технически, са ограничени".

Лично Путин ръководи руската инвазия в Украйна

Лично Путин ръководи руската инвазия в Украйна

Разкрития за хода на бойните действия

Останалите гости в студиото мълчат. Дори водещата Олга Скабеева, обикновено яростна и гласна в защитата си за Кремъл, изглеждаше странно сдържана.

В много отношения това е нещо като "аз ви казах" от Ходаренок. Пишейки в Russian's Independent Military Review през февруари, преди Москва да атакува Украйна, анализаторът на отбраната критикува "ентусиазирани ястреби и прибързани кукувици" за твърдението, че Русия лесно ще спечели война срещу Украйна.

Неговото заключение тогава: "Въоръжен конфликт с Украйна не е в националните интереси на Русия".

Критиката в печата е едно. Но по телевизията - пред милионна аудитория - това е съвсем друго ниво. Кремъл направи всичко по силите си, за да контролира информационния пейзаж: затвори независими руски новинарски източници и гарантира, че телевизията - основният инструмент в Русия за формиране на общественото мнение - е контролирана.

Рядко се чува такъв реалистичен анализ на събитията по руската телевизия.

Рядко. Но не е уникален. През последните седмици по телевизията се появиха критични мнения. През март, в друго популярно телевизионно токшоу, руски режисьор каза на водещия: "Войната в Украйна рисува плашеща картина, има много потискащо влияние върху нашето общество".

И така, какво се случи в "60 минути"? Беше ли това спонтанно, непредвидено и неочаквано събуждане за Украйна, което се промъкна в мрежата?

Или това бе предварително планиран изблик на реалността, за да подготви руската общественост за негативни новини за хода на "специалната военна операция"?

Трудно е да се каже, но както казват от телевизора, следете руската телевизия за допълнителни сигнали.

Русия все повече затъва в Източна Украйна

Русия все повече затъва в Източна Украйна

Вътрешни междуособици в окупираните територии