Руска компания се опитва да направи пари от охладнелите отношения между Москва и Вашингтон с пускането на сладолед на пазара, наречен “Малкият Обама”, което вбеси американски официални представители, съобщава Ройтерс.

Сладоледът, наречен на руски „Обамка”, е на клечка и е покрит с шоколадова глазура. На опаковката има усмихващо се африканче, което на едното си ухо има обица, а с едната си ръка държи сладоледа.

Често руски медии и прокремълски активисти осмиват президента Обама, което пък е възприемано във Вашингтон като расизъм и обида.

„Славица” – компанията, произвела сладоледа, отбеляза в съобщение, че това е част от поредица, насочена към деца с участието на „весели” герои.

С различен вкус и глазура сладоледът символизира основните раси на нашата планета, пояснява компанията, допълвайки, че момчето от опаковката е вдъхновено от съветски филм.

Имената на сладоледите трябва да се помнят лесно. За тези с богато въображение могат да се появят различни асоциации, но този продукт е за деца и е далеч от политиците”, обоснова се руската компания.

Американски официален представител коментира пред Ройтерс, че той разглежда сладоледа като част от тревожен модел.

Не съм виждал точно този продукт за продажба, ние сме разочаровани от насъсквания от медиите антиамериканизъм, който толкова много преобладава в Русия през последните няколко години, особено, когато стане въпрос за дискриминационна или расистка склонност, добави източникът.

 „Славица” е базирана в Красноярск – сибирски град, който отново беше споменаван от медиите миналият месец заради отварянето на кафене, посветено на руския лидер Владимир Путин.

В Красноярск отвориха кафене, посветено на живота на Путин

В Красноярск отвориха кафене, посветено на живота на Путин

То може да е на 4 хиляди километра от Москва