Руски изтребител е преминал много близо до разузнавателен самолет на ВВС на САЩ по „опасен и непрофесионален начин” над Черно море на 25 януари.

Това разкри говорител на военното министерство на САЩ, цитиран от световни агенции.

Пентагонът разследва инцидента, който се е случил в международното пространство, каза подполковник Майкъл Балданза.

Всекидневникът Washington Free Beacon съобщава, позовавайки се на източници от военното министерство на САЩ, че руски изтребител Су-27 е преминал на около 6-7 метра от американски шпионски самолет RC-135. Източниците добавиха, че самолетът е летял до американския летателен апарат преди „агресивно да се оттегли”, което е „затруднило контролирането” на американския самолет.

Според представител на европейското командване на САЩ руският самолет е прихванал американския RC-135.

Полетът на американския самолет е бил заплануван предварително.

Последният подобен инцидент беше през април 2015 година над Балтика. Тогава руски изтребител Су-27 се приближи опасно близо до американски разузнавателен самолет RC-135.

Председателят на Комисията по международни отношения към Съвета на федерацията Константин Косачев заяви, че САЩ трябва да прекратят истерията по повод полетите на руската бойна авиация.

В същото време Пентагонът проведе видеоконферентна връзка с руски военни представители, за да обсъдят безопасното провеждане на полети в Сирия с цел „избягване на инциденти и неумишлен сблъсък между коалицията и руските сили”.