Руснакът Пьотр Левашов, който беше арестуван в Барселона на 7 април 2017 г. с американска заповед за арест, призна, че е ръководил мрежа от ботове, предаде Би Би Си.

През февруари тази година той беше екстрадиран в САЩ, след което беше изправен пред съда в Кънектикът.

Уточнява се, че той е признал вината си по обвинения в атака срещу защитени компютри, престъпен сговор и кражба на лични данни. Това е станало във федералния съд в столицата на щата - Халфорд.

Очаква се 38-годишният Левашов, който е от Санкт Петербург, да бъде подведен под отговорност пред още няколко американски юрисдикции от Аляска до окръг Колумбия Това обаче може да не се случи, тъй като той се е съгласил на сделка с правосъдието да получи по-лека присъда срещу признания за вина.

Засега не е ясно точно какво включва сделката, но по делото му има много засекретени документи, което обикновено означава, че обвиняемият сътрудничи на следствието.

Той е управлявал в продължение на две десетилетия мрежата си от ботнетове - заразени компютри, командвани дистанционно, без знанието на собствениците им. Тя е обхващала стотици хиляди компютри по целия свят.

Те са използвани предимно за разпространяване на спам - основно оръжие, използвано при руската намеса в американските избори. Също и за кражба на лични данни, имейли, биткойни, разпространяване на зловреден софтуер.

Британската организация Spamhaus, която проучва разпространителите на спам, отрежда на Левашов 7 място сред най-издирваните спамъри в света.

Пред съда в Испания той направи признание, че е офицер от руската армия и е следил политическите сили, които са противници на путиновата партия "Единна Русия".

Федералният съдия Робърт Чатини насрочи за 6 септември 2019 г. заседанието, на което трябва да бъде произнесена присъдата. Дългият срок от близо година също е знак, че Левашов вероятно сътрудничи на прокуратурата.