Следственият комитет (СК) на Русия посочи основните версии за катастрофата с пътническия самолет на летище "Шереметиево", съобщават ТАСС и други руски медии.

Комитетът разглежда редица версии за катастрофата на Sukhoi Superjet 100, сред които са недостатъчна квалификация на пилотите, диспечерите и лицата, провели техническата проверка на борда, а също така неизправност на машината и неблагоприятни метеорологични условия, обяви пред журналисти официалният представител на СК Светлана Петренко.

По време на инцидента на борда на самолета е имало 78 души, включително три деца и петчленен екипаж. Непосредствено след кацането са евакуирани 33 пътници и 4 члена на екипажа. 41 души са загинали.

ТАСС информира, позовавайки се на източници от правоохранителните органи, че повечето от жертвите са загинали в резултат на отравяне от дима.

Самолетът "Сухой Суперджет 100" на авиокомпанията "Аерофлот" е изпълнявал полет от Москва за Мурманск, но е поискал да се върне и да кацне аварийно на столичното летище.

Самолетът се запали при аварийно кацане на столичното летище. Според командира на самолета и други членове на екипажа машината е била ударена от мълния, което довело до възникване на проблеми с автоматиката.

Видео от охранителна камера показва как самолетът каца, отскача и след това задната част на самолета се удря в пистата.

По-рано стана ясно, че са извадили "черните кутии" от самолета.

Няма данни за пострадали български граждани.