Руските власти са фалшифицирали улики срещу разследващият журналист Иван Голунов от опозиционното издание "Медуза", който беше задържан на 6 юни, става ясно от публикации в руските медии. Срещу него бяха повдигнати обвинения за търговия с наркотици в големи размери.

Московската полиция разпространи 8 снимки от нарколаборатория, за която твърдеше, че се намира в дома на Голунов. След това обаче колеги и приятели на журналиста започнаха да публикуват снимки от истинското му жилище и стана ясно, че фотосите на полицията са фалшификация.

В отговор властите заявиха, че са снимали на друго място, но били свързани с Голунов, а след това признаха, че нямат нищо общо с него и се оправдаха, че е "станало объркване".

Полицията твърди, че в раницата му са намерени 3.65 грама N-метилефедрон, а в жилището му - 6.42 грама вещество, съдържащо кокаин.

Известен разследващ журналист арестуван в Русия

Известен разследващ журналист арестуван в Русия

Повдигнаха му обвинения за търговия с наркотици

Радио "Свободна Европа" съобщава, че след задържането на журналиста в продължение на денонощие не му е позволявано да се свърже с близките си и да потърси адвокат, както и че е бил подложен на насилие.

През неделния ден продължиха акциите в негова подкрепа на различни места в Москва. Те са организирани от обществени организации, журналисти и граждани. Колегите и приятелите на Голунов заявиха, че ще протестират всеки ден пред вътрешното министерство докато обвиненията не бъдат свалени и той не бъде освободен.

Над 6000 журналисти подписаха отворено писмо до вътрешното министерство, прокуратурата и следствения комитет с искане за незабавното освобождаване на Голунов. Същевременно петицията в негова подкрепа на сайта change.org вече е подписана от над 127 хиляди души.

В неделния ден се проведоха протести и пред посолствата на Русия в Берлин и Париж.

Трите водещи делови издания в Русия "Ведомости", "РБК" и "Комерсант" в понеделник излизат с обложки "Аз съм Иван Голунов".

Изданието "Медуза" продължава да публикува видеообръщения в подкрепа на Иван Голунов, които записват известни публични личности и творци от различни изкуства.

Издателката на "Медуза" Галина Тимченко определи като безпрецедентна вълната на солидарност с арестувания журналист.

Същевременно в контролираните от Кремъл медии започна кампания по неговото дискредитиране. Държавният ТВ канал "Русия 24" обяви, че при ареста Голунов е бил пиян, като показа документ от медицинско заключение. В самия документ обаче се казва, че "не са открити признаци, въз основа на които да се предположи, че е бил в състояние на алкохолно опиянение".

Междувременно токсикологичната експертиза показа, че в кръвта на журналиста няма следи от наркотици. По думите на сътрудника на руското здравно министерство Евгений Брюн, изследването е проведено с "различни методи".

Самият Голунов заяви, че полицаите са подхвърлили "намерените" наркотици, за да могат да го арестуват. Той смята, че преследването срещу него е свързано с разкрития за погребалния бизнес, които е смятал да публикува. Разкритията уличават високопоставени служители на Федералната служба за сигурност - приемник на КГБ. В медиите се появиха имената на шефа на московската структура на ФСБ генерал-полковник Алексей Дорофеев и неговия помощник подполковник Марат Медоев.

Главният редактор на "Медуза" Иван Колпаков съобщи, че през последните 13 месеца Голунов е получавал заплахи от "героите" на разследването му. Той е успял да предаде текста за публикуване няколко часа преди да бъде арестуван.

В събота вечерта пред съда, където се разглеждаше неговата мярка за неотклонение, се събраха стотици московчани. В много други градове също се проведоха протестни акции.

Съдът реши да го постави под домашен арест до 7 август. Появиха се коментари, че това е сравнително лека мярка за обвинен в търговия с наркотици и че причина за решението на съда е бурната обществена реакция.

Междувременно руските медии отбелязват, че по търсения в Гугъл в руския сегмент на мрежата Голунов вече има по-голяма популярност от президента на Русия Владимир Путин.