Броят на руските войски около Украйна е достигнал 149 000 души. Това заяви пред парламента украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от "Франс прес" и БГНЕС.

"Наблюдаваме подразделенията на руските войски, които наброяват 129 000 души. А събрана заедно с военноморските и въздушните компоненти, тази цифра достига 149 000", посочи той.

Резников подчерта, че Украйна засилва отбраната си, но няма намерение да преминава в настъпление срещу Донбас или Крим.

Ще действаме политически и дипломатически, защото нашите граждани са там и няма да ги излагаме на опасност, категоричен бе той и увери, че украинската армия е готова за всякакви отбранителни действия.

По-рано главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужний също заяви, че Киев не се готви за военна операция в Крим или Донбас.

Киев и проруските сепаратисти се обвиняват в нови провокации

Киев и проруските сепаратисти се обвиняват в нови провокации

Ескалация на напрежението в Източна Украйна

От своя страна секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви, че за Украйна въпросът за Крим не е решен и подчерта, че украинската страна ще направи всичко, "за да се върнат Крим и Донбас у дома". Според него обаче военният сценарий за връщане на полуострова е невъзможен.

Вчера Украйна отчете необичаен брой обстрели на свои позиции в Донбас. В тази връзка Резников заяви, че задачата им е "да укротим тази аномалия, за да не се превърне в повод за ескалация".

По негови данни от 1 януари до 16 февруари по линията на съприкосновение в Донецка и Луганска област от страна на Донбас са били обстрелвани 107 украински военни позиции, което е между 2 и 5 нарушения на примирието дневно. Само вчера обаче е имало 60 обстрела, от които 43 "от забранени оръжия почти по цялата линия на съприкосновение". Общо огънят е бил насочен към около 30 населени места, повредени са повече от десет къщи, няколко души са били ранени, информира министърът.

Русия изтегля още войски от Крим на фона на скептицизма на Запада

Русия изтегля още войски от Крим на фона на скептицизма на Запада

Военните части се връщат в постоянните си бази след приключването на учения

Той посочи, че Украйна вече е получила над 2000 тона оръжия от чуждестранни партньори.

Донецката и Луганската народна република съобщават за най-активния обстрел от страна на украинските въоръжени сили през последните месеци.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва следи ситуацията в Донбас и я смята за "много, много опасна" заради провокациите от украинска страна.

От 27 юли 2020 г. в Донбас са в сила допълнителни мерки за контрол на прекратяването на огъня, договорени от участниците в контактната група за уреждане на ситуацията в източната част на Украйна. Допълнителните мерки включват забрана на настъпателни и разузнавателни действия и саботажи, за използване на самолети, забрана за стрелба и разполагане на тежки оръжия в населени райони.

 ЕС очаква над 1 млн. бежанци, ако Русия  нахлуе в Украйна

ЕС очаква над 1 млн. бежанци, ако Русия нахлуе в Украйна

В самата Украйна анексирането на Крим породи 1.5 млн. вътрешни бежанци...

Преди дни стана ясно, че Русия изтегля част от войските си, които бяха струпани от седмици край границата с Украйна, след приключване на военните учения. Впоследствие Москва обяви, че изтегля и войските си от Крим.

Западът обаче все още очаква признаци на мащабно руско изтегляне от региона, изразявайки предпазлив оптимизъм.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че заплахата от руска инвазия в Украйна остава много висока.