Руският тежък ударен безпилотен самолет С-70 "Охотник" (в превод "ловец") е бомбардирал наземна цел на полигона Ашулук като част от летателни изпитания. Това е съобщил източник от руския военнопромишлен комплекс за "Новости".

По думите му "Охотник" е хвърлил неуправляеми 500-килограмови авиобомби от вътрешното отделение на фюзелажа.

"Целта е била ударена с висока точност", уверил източникът.

Руският дрон "Ловец" извърши първия си полет в тандем със Су-57

Руският дрон "Ловец" извърши първия си полет в тандем със Су-57

Първият съвместен полет е продължил повече от 30 минути

Той не е посочил датата, на която се е извършена бомбардировката, но е отбелязал, че това не били първите изпитания за поразяване на наземни цели.

Източникът е подчертал, че "най-новата прицелно-навигационна система, инсталирана на "Охотник", дава възможност да се използват свободно падащи боеприпаси с точност, близка до тази на високоточно управляемо оръжие".

"Охотник", по данни на източника, бил способен да поразява в автономен режим неподвижни и ограничено подвижни цели с предварително известни координати, включително при получаване на външно целеуказване във въздуха.

Ударният безпилотен летателен апарат "Охотник" е разработен в конструкторското бюро "Сухой". Според открити източници той има дължина 14 метра, размах на крилата 19 метра и излетно тегло 20 тона. Максималната скорост на "Охотник" достига хиляди километри в час. Дронът е направен по схемата "летящо крило" с използване на материали, които намаляват видимостта му за радарите.

Първият полет на "Охотник", както съобщиха от руското военно министерство, се състоя на 3 август 2019 г.

Според източници на "Новости" миналата година "Охотник" е извършил поредица от полети с функционални симулатори на управляеми ракети "въздух-въздух", които нямат двигател, но имат самонасочваща се глава. Изпитателните изстрелвания на бойни ракети по въздушни цели трябва да се извършат от апарата през втората половина на тази година.