Московски съд реши в полза на свързания с Кремъл олигарх Алишер Усманов в дело за клевета срещу опозиционера Алексей Навални, съобщава Радио "Свободна Европа".

След двудневно изслушване съдия Марина Васина в Люблински районен съд постанови в рамките на 10 дни Навални да свали от интернет всички публикации, в които се споменава Усманов - частичен собственик на британския футболен клуб "Арсенал", чиито бизнес интереси включват руския металургичен холдинг "Металоинвест" за желязна руда и голям мобилен оператор.

Руски милиардер съди Навални

Руски милиардер съди Навални

Алишер Усманов - частичен собственик на британския футболен клуб "Арсенал"

От антикорупционната фондация на Навални обявиха, че "нищо няма да изтрият".

По-рано днес по време на съдебното заседание Навални каза пред съдията, че доброволно ще премахне всички материали. Той също така подчерта, че ще обжалва решението на по-горна инстанция в Русия, а също така и в Европейския съд по правата на човека.

След решението на съда опозиционерът поясни пред журналисти, че не е очаквал друг резултат и че няма да изтрие нищо без значение решението на апелативните съдилища.

Според него решението ще увеличи участието на демонстранти на организирания за 12 юни протест.

Усманов се обърна към съда през април, след като Навални публикува видео, в което се разкрива за масови корупционни схеми с участието на премиера Дмитрий Медведев. Едно от обвиненията е, че Усманов е дал имот за 50 милиона долара извън Москва на една от фондациите на премиера "като подарък".

Видеото е гледано от повече от 20 милиона души от публикуването му през март. Съдът постанови да бъде изтрито.