Американски астронавт и двама руски космонавти докоснаха безопасно казахстанската степ в четвъртък, изпълнявайки 196-дневна мисия, която започна с първото изстрелване при условия на блокада, съобщава АФП.

Астронавтът на НАСА Крис Касиди и руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер кацнаха на около 150 километра югоизточно от казахстанския град Жезказган в 0254 GMT, показаха кадри, излъчени от руската космическа агенция Роскосмос.

Кадри от мястото за кацане показват как седнал Касиди поздравява с лакти член на екипажа и поздравява друг, след като са излезли от космическия кораб Союз МС-16, преди да бъдат отведени в медицински палатки преди пътуванията си до Москва и Хюстън.

Екипажът от трима души замина през април, когато половината от световното население живееше под национални блокади, наложени да ограничат разпространението на коронавируса.

Те не отговаряха на въпроси от пресата в Байконур и не бяха изпратени от семейство и приятели - и двете почитани във времето традиции преди пандемията.

Карантината им преди полет също бе засилена, тъй като те избягваха обичайните туристически пътувания до Москва от учебната си база извън руската столица.

Мисията им съвпадна и с пристигането на космическата станция през май на първите астронавти, излитащи се от американската земя за почти десетилетие.

Екипажът на "Спейс Екс" се завръща на Земята

Екипажът на "Спейс Екс" се завръща на Земята

През септември ще е следващата мисия до МКС

Мисията, изпълнена от Илон Мъск и компанията SpaceX като част от търговската програма за търговски екипаж на НАСА, помогна да се заговори за нова "космическа надпревара" между редица страни.

Но руският Роскосмос, който се радваше на доходоносен монопол за пътуване до и от космическата станция от 2011 г., остава най-бързият играч в играта по отношение на пътуванията до и от МКС.

Пътуването на Робърт Бенкен и Дъг Хърли през май до космическата станция и завръщането през август на Земята с кораба SpaceX видяха как двойката прекарва по-голямата част от два дни в пътуване.

Кацането на Касиди, Иванишин и Вагнер в четвъртък, за разлика от тях, дойде по-малко от три часа и половина след откачането от МКС, докато екипаж от трима души стигна до МКС от Байконур само за три часа и три минути миналата седмица, поставяйки нов абсолютен рекорд.

Преди да се върне от третата си мисия в космоса, 50-годишният бивш тюлен на ВМС на САЩ Касиди публикува снимка на кръвни проби, които астронавтите трябва да представят в различни точки от своята мисия, включително непосредствено преди откачане от МКС.

"Каква е цената на връщане обратно до Земята? .... 8 епруветки с кръв !! Показаните 7 на тази снимка са направени сутринта, за да бъдат поставени под дълбоко замразяване, а 8-ма ще бъде изтеглена непосредствено преди да се откачим, за наземна обработка скоро след кацане", пише за феновете на пъзела судоку, Касиди.

За първи път и Вагнер бе част от рядко присъствие на Роскосмос в онлайн платформата, където повечето астронавти на НАСА имат профил. "Мамо, прибирам се у дома", туитна в сряда 35-годишният руски космонавт.

51-годишният Иванишин приключва третата си мисия, след като Катлийн Рубинс от НАСА, с която той стартира на МКС през 2016 г., пристигна за втори престой на борда на станцията миналата сряда заедно със Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков от Роскосмос.

МКС е рядък пример за сътрудничество между Москва и Вашингтон.

Членовете наскоро съобщиха за проблеми със системата за производство на кислород, тоалетна и фурна за приготвяне на храна. Роскосмос заяви в изявление във вторник, че въпросите са "напълно разрешени от екипажа".

"Всички системи на станцията работят добре и няма опасност за екипажа или МКС."

Следващият месец ще се отбележи 20-годишнината от орбиталната лаборатория, която е постоянно заета от хора, но се очаква станцията да бъде изведена от експлоатация през следващото десетилетие поради структурна амортизация.

Роскосмос изброи недостатъците на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX

Роскосмос изброи недостатъците на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX

Поредна руско-американска "закачка"