Туристическите компании и визовите агенции отбелязват повишено търсене сред руснаците на екскурзии до Европа и визи за страни от ЕС. Това съобщава РБК, позовавайки се на участници на туристическия пазар.

Броят на заявления от руснаци за шенгенски визи надвишава капацитета на европейските консулства и поради опашките в официалните визови центрове туристите започнаха все повече да прибягват до услугите на агенти. Ситуацията се дължи на факта, че вече са извършени съкращения на персонала в консулствата на страните от ЕС, а и възникват трудности с наемането на руски граждани на технически длъжности.

Според изданието преди началото на летния сезон е традиционно туристическите агенции да отбелязват повишено търсенето на така наречените комбинирани турове, включващи посещения на няколко държави. Най-търсени са визите за Италия, Франция и Испания.

Според "Да-турс" с 20% са се увеличили исканията за визи в сравнение с миналата година. Основна причина за ръста е, че се издават краткосрочни визи.

РБК разговаря и с Игор Асташкевич, директор на визовата агенция Kalinka Service, според когото търсенето на европейски визи от руснаците е традиционно високо преди началото на летния сезон. "Твърде рано е да се обобщават резултатите от пролетта на 2024 г., но очевидно търсенето тази година няма да бъде по-ниско от миналата", каза той. Генералният директор на Единния визов център Алина Гафурова на свой ред изразява увереност, че търсенето на визи за страни от Европейския съюз сред руските граждани се е увеличило тази година.

За руснаците става все по-трудно да пътуват с автомобил в Европа

За руснаците става все по-трудно да пътуват с автомобил в Европа

Финландия ограничава влизането им и от Норвегия, а от 3 октомври и Норвегия ограничава достъпа им