Москва ще субсидира ваканциите на руските туристи, които решат да почиват в страната вместо да пътуват до Средиземноморието. Това обяви премиерът на Русия Михаил Мишустин, цитиран от АФП.

Насърчаването на руснаците да почиват в страната си идва след отмяна на повечето ограничения в борбата с коронавируса през юни.

Русия се надява да произведе 200 млн. дози ваксина до края на 2020 г.

Русия се надява да произведе 200 млн. дози ваксина до края на 2020 г.

Дмитриев се надява, че проектът ще получи разрешение следващия месец

Руснаците все още не могат да почиват в чужбина заради наложения контрол върху международните пътувания с цел забавяне разпространението на вируса.

"Ние вече предоставихме субсидии в размер на 3,5 милиарда рубли (49,3 милиона долара) на туроператорите", каза Мишустин пред парламента по време на представяне на резултатите от работата на правителството през 2019 г.

Правителството реши да отпусне допълнителни 15 милиарда рубли (211 милиона долара) за развиване на вътрешния туризъм, които ще бъдат използвани за частично компенсиране на руснаците, летували в страната.

Руснаците ще получат между 5000 рубли (70 долара) и 15 000 рубли (211 долара), като ще зависи от почивката, подчерта премиерът.

Асоциацията на руските туроператори съобщи, че компаниите вече са получили информация за схемите за възстановяване на пари, които имат за цел да стимулират продажбата на туристически пакети. Асоциацията поясни, че ще възстановят парите на хората, ако закупят почивка, която е в изготвения от правителството списък и използват руска банкова карта "Мир", с която Русия иска да се конкурира с Visa и Mastercard.

Почивките трябва да бъдат най-малко пет нощувки и да струват най-малко 25 000 рубли (352 долара). Промоцията ще започне през август и ще важи до 20 декември.