Руснаците се отказаха от президента на САЩ Доналд Тръмп. Процентът на руснаците, които са уверени, че американският лидер ще "направи правилните неща по отношение на световните дела", е спаднал през последната година от 53 на сто на 19%.

Това показва годишно проучване на Pew за световните тенденции.

41% от руснаците разглеждаха САЩ благосклонно в месеците след встъпването в длъжност на Тръмп - с 15% повече от края на мандата на Барак Обама. Но сега процентът падна до 26 на сто.

По-голямата картина разкрива, че 70% от анкетираните в 25 държави не се доверяват на Тръмп. Само 27% са уверени, че американският лидер върши правилните неща. 50% одобряват действията на САЩ, а 43% са против. Повечето все още разглеждат САЩ като топ глобална сила, но се отчита и надигането на Китай.

51% от анкетираните са на мнение, че САЩ уважават личните свободи на хората, докато 37% споделят противоположно мнение. На въпрос дали САЩ зачитат интересите на другите държави, 70% отговарят отрицателно, а 28% смятат, че го правят до голяма степен.

Но най-голямото разочарование е при най-близките съюзници на САЩ. В Германия, където само 10% се доверяват на Тръмп, 75% споделят, че САЩ правят много по-малко тези дни за разрешаването на световните проблеми. Във Франция само 9% се доверяват на Тръмп, докато 81% смятат, че САЩ не зачитат интересите на държави като Франция, когато вземат външнополитически решения. Само 25% от канадците са с положително мнение за Тръмп, докато 63% заявяват, че САЩ правят по-малко в сравнение с миналото за разрешаването на световни проблеми.

Най-ниското одобрение за Тръмп в проучването е в Мексико, където само 6% му се доверяват.

Изключение е Израел, където подкрепата за американския лидер скочи от 56% до 69% през 2017 г., което предимно е в резултат на решението да се премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим.

31 на сто от анкетираните вярват, че САЩ играят по-важна роля в света днес в сравнение с преди 10 г.; 25% казват, че заемат по-маловажна роля и 35% вярват, че САЩ заемат толкова важна роля, колкото и преди десетилетие.

При Китай ситуацията е ясна: 70% заявяват, че китайската роля на световната сцена е нараснала през последните 10 години (зад Китай са Русия с 41%, Германия с 35%, САЩ с 31%, Франция с 22% и Великобритания с 21%). 39% казват, че САЩ са водещата икономическа сила, докато 34 на сто посочват Китай.

Картината с доверието към световните лидери е следната: Ангела Меркел (52%) и Еманюел Макрон (46%) получават по-голямо доверие в сравнение със Си Дзинпин (34%), Владимир Путин (30%) и Доналд Тръмп (27%).

В проучването между 20 май и 12 август 2018 г. са участвали 26 112 души.