Климатичните промени могат да доведат до покачване на температурата в градовете с 8 градуса по Целзий, пише "Гардиън", позовавайки се на научно изследване.

Глобалното затопляне и градските условия могат да увеличат температурата в градовете с 8 градуса до 2100 г., предупреждават учените, изготвили проучването, което е публикувано в списание Nature Climate Change.

Подобен сценарий ще доведе до сериозни последици за здравето на жителите, ще засегне компаниите и индустриите, а също така ще окаже натиск върху вече проблемното набавяне на природни ресурси като вода.

Проектът се основава на неблагоприятен сценарий с предположение, че емисиите на парникови газове ще продължат да се покачват през XXI век.

¼ от най-многолюдните градове могат да бъдат изправени пред 7 градуса или по-голямо покачване на температурата до края на столетието.

С близо 5 градуса ще се увеличи температурата в резултат на глобалното затопляне, а до 8 градуса вследствие на така наречения ефект "градски топлинен остров", който се случва в паркове, язовири и езера, които имат охлаждащ ефект, но са застроени с бетон и асфалт, алармират учените.

"Топ 5% (от градовете по население) могат да видят увеличение на температурата с около 8 градуса и по-висока", каза съавторът Франциско Естрада от Института за изследване на околната среда в Холандия.

Средните градове се прогнозира да изгубят между 1,4% и 1,7% от БВП на година до 2050 г. и между 2,3% и 5,6% до 2100, отбелязват учените, но най-засегнатите могат да понесат загуба до 10,9% от БВП до 2100 г.

Градовете покриват около 1% от земната повърхност, но произвеждат 80% от брутния световен продукт и употребяват около 78% от енергията в света.

В проучването са включени данни от най-големите 1 692 града в света за периода 1950-2015 г.