Япония отбеляза 75 г. от капитулацията в края на Втората световна война. Император Нарухито изрази "дълбоко разкаяние" за военните действия на страната му на мрачна ежегодна церемония на фона на пандемията от коронавирус, пише "Гардиън".

Нарухито обеща да размишляват над събитията от войната и изрази надежда, че такава трагедия повече никога няма да се повтори. Нямаше обаче извинение от премиера Шиндзо Абе, който отдаде почит на загиналите японски войници по време на войната.

"Размишлявайки върху нашето минало и вземайки под внимание чувствата на дълбоко разкаяние, искрено се надявам, че опустошенията на войната никога няма да се повторят", каза Нарухито в кратка реч на събитието в Токио по повод 75 г. от капитулацията на Япония на 15 август 1945 г.

На фона на страховете от вируса и притесненията около избледняващите спомени на бързо застаряващото поколение от войната, около 500 участници, намалени от 6200 миналата година, почетоха загиналите с минута мълчание. По време на събитието маските бяха задължителни и нямаше изпълнение на националния химн.

Премиерът Абе все по-настойчиво се опитва да размие бруталното минало на Япония, откакто пое властта през декември 2012 г. Той не призна военните зверства на Япония по време на речите за 15 август, които преди бяха почти 20-годишна традиция, започната с извинението на премиера Томичи Мураяма през 1995 г.

Абе заяви, че мирът, на който Япония се радва днес, е изграден върху саможертвата на тези, които умряха във войната. Той обеща Япония да размишлява върху уроците от историята и да не повтаря разрухата.

Премиерът на Япония също обеща да играят по-голяма роля в разрешаването на световните проблеми.