Легендарната руска певица Алла Пугачова е напуснала страната, след като критикува руската военна кампания в Украйна, съобщават множество руски медии, съобщава "Суисинфо".

Според "Известия" Пугачова, известна като "примадоната" на руската популярна музика, е пътувала до Тел Авив заедно с малките си деца.

Певицата е купила еднопосочен билет, подчертава медията.

Пугачова предизвика полемика преди дни, като разкритикува руската военна кампания в Украйна и призова тя да бъде обявена за "чуждестранен агент" в знак на солидарност със съпруга й, комика Максим Галкин.

Алла Пугачова иска да бъде призната за чуждестранен агент като мъжа си

Алла Пугачова иска да бъде призната за чуждестранен агент като мъжа си

Тя не подкрепя руската война в Украйна

"Моля да бъда обявена за чужд агент на моята любима страна, защото съм солидарна с моя съпруг, честен, откровен и искрен човек, истински и неподкупен патриот на Русия", написа Пугачова в Instagram.

Според певицата съпругът й желае само добро за Русия.

"Той иска благосъстояние, свобода на изразяване, спокоен живот и край на смъртта на нашите деца за илюзорни цели", каза той.

Според Пугачова тези цели, които властите са си поставили с началото на военната кампания, превръщат Русия в "парий" и усложняват живота на гражданите.

Галкин, обявен за "чуждестранен агент" този септември, е в Израел от началото на руската офанзива в Украйна.

Думите на певицата предизвикаха смут в политическите и артистични среди, но бяха приветствани от хиляди почитатели на изпълнителката, съдейки по реакциите на изявлението й в Instagram.

Този четвъртък се разбра още, че Леонид Гозман, критикуващ руската военна кампания в Украйна, е напуснал страната.

72-годишният Гозман, президент на либералното движение Съюз на десните сили, беше задържан два пъти за това, че сравнява Путин с Йосиф Сталин и с Адолф Хитлер във Фейсбук.

Общо той прекарва 30 дни в затвора и е освободен тази сряда, когато е взел решение да напусне Русия, според дъщеря му.

По-късно политикът потвърди в социалните мрежи, че вече е на летището, за да хване самолет, без да уточнява дестинацията на полета.

Русия ограничава достъпа до границата с Грузия на фона на мобилизацията

Русия ограничава достъпа до границата с Грузия на фона на мобилизацията

Ограниченията са заради напускането на 20 000 през границата за два дни