Първият вицепремиер на Русия Сергей Иванов изрази тревога от дефицита на стратегически материали. По думите му този дефицит представлява опасност за сигурността на държавата.
„Дефицитът на стратегически материали застрашава безопасността на държавата", казва Сергей Иванов.

Производството на стратегически материали определя възможността на военно-отбранителния комплекс за създаване на съвременна продукция с военно и гражданско предназначение, обезпечава изпълнението на държавната програма за въоръжаване, посочва вицепремиерът на заседание на Военно-промишлената комисия в Руския научноизследователски институт за авиационни материали.

Сергей Иванов обърнаща внимание на това, че по оценката на експертите към настоящия момент дефицитните материали за отбранителната промишленост представляват списък от повече от 1 500 наименования. „А това представлява опасност за отбранителната способност и икономическата безопасност на държавата", казва Сергей Иванов.

Като една от причините, които пораждат притеснение, Сергей Иванов посочва неразработването на нови източници и материали за производството на военна техника и съвременно въоръжение.
В изказването си Сергей Иванов посочва също като грешка реализирането само на федерални целеви програми при липсата на комплексен подход за решаването на проблема.