Повече от 10 000 души се включиха в шествие - марш в памет на убития на 27 февруари 2015 година известен руски опозиционен политик Борис Немцов, съобщи Интерфакс. Шествия и митинги се проведоха в столицата Москва, в Санкт Петербург и други градове.

Желаещите да участват са преминавали през проверки за метални предмети и след като броят им е надхвърлил 6 000 в Москва, проходите са били затворени. Навсякъде имаше засилени мерки за сигурност, има струпване на представители на руските служби и силови ведомства.

Петима осъдени за убийството на Борис Немцов

Петима осъдени за убийството на Борис Немцов

Общо петима души са признати за виновни

Организатори на паметното шествие са "Солидарност", партиите "Яблоко" и "Парнас", патрия "5 декември", фондът за борба с корупцията на Алексей Навални, който остана най-яркия опозиционер на президента Владимир Путин и управлението му, както и правозащитният център "Мемориал".

Акциите в Москва и Санкт Петербург се провеждат със съгласието на кметството. Шествието преминава по централни улици в столицата, хората носят портрети на Немцов, руски знамена и плакати, както и знамена на партиите, организирали проявата.

„Мозъкът” на убийството на Немцов не е заловен, обяви адвокатът на семейството

„Мозъкът” на убийството на Немцов не е заловен, обяви адвокатът на семейството

"Пълно фиаско", смята той

Борис Немцов бе застрелян на мост близо до Кремъл на 27 февруари преди четири години. През 2017 година за неговото убийство на 20 години затвор бе осъден бившият военнослужещ от чеченските вътрешни войски Заур Дадаев. Още трима съучастници на физическият убиец получиха от 11 до 19 години затвор. Съдът не откри поръчители на убийството, но мотив според обвинението е етническа омраза. Според семейството на опозиционера следствието не прави нищо за разследването на истинските мотиви.