В Израел е най-дългата солна пещера в света, в района на Мъртво море, съобщава университет в Йерусалим, цитиран от ДПА. По-рано, регионалният съперник на Израел, Иран заяви, че това е пещерата "Три Ен" с дължина 6,85 километра на остров Кешм.

Пещерата Малхам в Израел се намира в планината Содом, която се намира на 170 метра под морското равнище в югозападния край на Мъртво море.

Международен екип е картографирал солната пещера и на 10-ти километър вече претендира за най-дългата солна пещера в света. Откритието е направено от експедиция, ръководена от Центъра за изследване на пещерите в Еврейския университет, Израелския пещерен изследователски клуб и Пещерен клуб и спелео училише "София", България както и 80 пещерняци от девет страни.

Понастоящем екипът обработва окончателни данни, за да създаде електронна карта на пещерата и да публикува своите констатации. Екипът на изследването включва пещерняци от Израел, България, Франция, Великобритания, Хърватия, Румъния, Германия и Чешката република.

Снимки, направени в пещерата, показват грандиозно многообразие от соли сталактити и солни кристали. Ефраим Коен, член на Центъра за изследване на пещерите в Еврейския университет, обясни: "Картирането на Малхам е трудна работа. Ние, пещерняците, работим 10 часа на ден под земята, пълзим през ледените солени канали, като избягваме солни сталактити и солни кристали. Там долу се чувстваше като на друга планета".

"Следващата ни последна стъпка е да начертаем най-тесните и най-трудните за достигане места. Когато свършим, вероятно ще добавим няколкостотин метра до впечатляващата 10-километрова дължина на Малхам", допълва той.

Български пещерняци влизат в солните пещери на планината Содом

Български пещерняци влизат в солните пещери на планината Содом

Българският екип е в основата на електронно картиране с нови методики