Осем български пещерняци участват в международна пещерно-изследователска експедиция в солните пещери на планината Содом, Израел.

Под мотото "Проект: Малхам - най-дългата солна пещера в света", експедицията обединява усилията на участниците в изготвяне на съвременна карта на солната пещера "Малхам", в опит да стане най-дългата солна пещера в света.

Към момента най-дълга солна пещера е "Три Ен", намираща се в Иран, с дължина от 6580 м по карта от 2006 г. и изместила Малхам от първото място. Картата на Малхам датира от 80-е години на миналия век и е с дължина от 5685 м, резултат от проведена мащабна италианска пещерно-изследователска експедиция в района.

Снимка 407627

Източник: Пещерни клубове „София“ и „Академик“

През януари 2018 г. се проведе първа международна експедиция, първата с подобен мащаб след тази от 80-е години. В проявата участваха шестима български пещерняци, като това бе и първа българска пещерна експедиция в Израел.

Резултатът от проучванията показа, че пещерата Малхам е сложна лабиринтна система с над 10 входа и множество галерии, разположени на няколко нива. По време на експедицията беше изготвена карта на около 5,5 км участъци от пещерата, без да са отразени стари известни части. Бяха открити и нови нейни входове и галерии.

Всичко това ни кара да вярваме, че след края на експедицията през 2019 г., която ще се проведе от 21 февруари до 4 март, пещерата Малхам ще стане първа по дължина сред солните пещери в света.

Българският екип е в основата на изготвяне на карта на пещерата посредством употребата на нови съвременни методики за електронно картиране.

Снимка 407633

Източник: Пещерни клубове „София“ и „Академик“

Планината Содом е разположена по протежение на югозападната част на Мъртво море. Самото Мъртво море безспорно се нарежда сред най-интересните природни забележителности, намиращо се на около 430 метра под нивото на Световния океан. То е най-ниската точка на планетата.

Със скромните си размери от около 11 км дължина и 2,5 км широчина Содом се явява изключителен геоложки феномен: освен някои тънки слоеве от мрамор, варовик и други минерали, тя е изцяло изградена от сол. Разположена е в пустинята Негев, покриваща повече от половината площ на Израел. Хълмовете на Содом се издигат на около 226 метра от Мъртво море. Въпреки нарастването си с около 3,5 мм на година най-високата точка на планината е на 170 метра под морското ниво.

До този момент в планинта Содом има известни около 150 пещери и всяка година се откриват нови.

Снимка 407615

Източник: Пещерни клубове „София“ и „Академик“

Експедицията се организира от Израелския пещерно-изследователски клуб, Израелския пещерно-изследователски център към университета в Йерусалим и Пещерен клуб и спелео училише "София".

Участниците от българска страна са от Пещерен клуб и спелео училише "София" и Студентски пещерен клуб "Академик"

"България Ер" е официален партньор и превозвач на българските участници в експедицията. Експедицията се подпомага от Българска федерация по спелеология, Министерство на младежта и спорта, Европейска федерация по спелеология, Aventure Verticale, Korda"s, Scurion.

Международният екип включва пещерняци от Франция, Англия, Хърватия, Румъния, Чехия и Израел.

Снимка 407630

Източник: Пещерни клубове „София“ и „Академик“