В Япония представиха петиция с молба да бъдат предоставени олимпийските обекти в Токио за временно настаняване на бездомни във връзка с разпространението на коронавируса в страната. Петицията бе пусната на платформата Change.org, съобщи ТАСС.

В събота петицията събра над 52 000 подписа от нужните 75 хиляди.

"По наши данни, в Токио има няколко хиляди бездомни, още 4 хил. души нощуват в интернет кафета, (които сега се закриват заради опасността от разпространение на коронавируса - б.а.). 

Олимпиадата в Токио май ще се проведе през месец юли 2021 година

Олимпиадата в Токио май ще се проведе през месец юли 2021 година

Предстоят датите да бъдат договорени с МОК

"Много хора също са принудени да са извън собствените си домове, където има различни форми на насилие", се казва в петицията, създадена от японската обществена организация Moyai. По нейни данни, олимпийските обекти могат да вместят около около 17 хил. души.

"По-рано бе съобщено, че столичните власти разглеждат възможността за използване на възможностите за използване на тези обекти за настаняване на хора с леки симптоми на болестта, които са заразени с коронавирус.

За това ние настойчиво молим да предоставите част от тези площи за извънредно настаняване на хора, които нямат или са загубили своите жилища", се казва в петицията. По официални данни за януари 2019 г., в Токио са изчислени 1126 бездомни хора, около 4 хил. души са принудени да нощуват в интернет-кафета.

Статистиката на новите случаи на заразни с коронавирус в Япония в средата на април се увеличи в сравнение с началото на месеца но остава на едно ниво от момента на режима на въвеждане на извънредната ситуация в централните региони от 8 април.

В петък дневното увеличение на установените случаи бе минимум 530, в това число - 201 в Токио, а общия броя на заразените, включително пътниците и екипажа на круизния лайнер Diamond Princess, достигна до 10 536. Броят на починалите за денонощие нарастна от 14 до 217 души.

От 8 април в Токио и прилежащите му префектури Канагава, Сайтама и Тиба, префектурите Осака и Хього на юго-западния централен японски остров Хонсю и в префектуре Фукуока на остров Кюсю започна да дества извънреден режим, обявен от премиера Синдзо Абе. На 16 април бе въведен извънреден режим в цялата страна до 6 май.