Северна Корея изстреля балистична ракета от среден клас, предназначена да носи ядрена бойна глава. Ракетата се разби в Северния Тих океан, съобщава АП. Ракетата прелетя над територията на Япония, която е близък съюзник на САЩ.

Най-вероятно маршрутът на изстреляната днес ракета е рекорден за Северна Корея. Агресивният тест обаче е ясен сигнал за това, че наоколо се водят военни игри.

От щаба на Южна Корея заявиха, че ракетата е пътувала на около 2700 километра и е достигнала максимална височина от 550 километра. Пикът на най-високата и точка бил достигнат над северния японски остров Хокайдо.

Дължината на маршрута и видът на теста на ракетата показват, че Северна Корея може да заплаши територията на САЩ в Гуам. Ако Северът вземе това решение, ще създаде потенциално опасен прецедент.

Северна Корея с пореден ракетен тест за последните дни

Северна Корея с пореден ракетен тест за последните дни

Гневна реакция от Япония, тъй като ракетата е навлязла на нейна територия

Всеки нов тест на Северна Корея би притеснявал Вашингтон и съюзниците му, защото приближава Севера по-близо до целта им да могат да изпратят арсенал от ядрени бойни глави към територията на САЩ. Днешният ракетен тест обаче изглежда особено агресивен за Вашингтон, Сеул и Токио.

Военните от Южна Корея пуснаха видеоклип на тестове на ракети. Тестовете са проведени миналата седмица. Говорител съобщи, че президентът Мун Дже-ин е наредил на военните да "демонстрират силна способност да накажат" Пхенян.