Японското правителство ще използва около 710 милиона йени (6,5 милиона долара) от резервния фонд на държавния бюджет за текущата година за подпомагане и възстановяване на инфраструктурата в регионите, засегнати от тайфуна "Хагибис". Това обяви в сряда японският премиер Шиндзо Абе. Той участва в заседание на бюджетната комисия на горната камара на парламента.

Близо 70 са вече жертвите на тайфуна "Хагибис"

Близо 70 са вече жертвите на тайфуна "Хагибис"

Други 15 са в неизвестност

"Силният тайфун, който на 12 октомври удари редица региони на страната ни, причини значителни щети. Имаме и голям брой жертви и изчезнали. В момента около 110 хиляди души, включително спасители и бойци от Силите за самоотбрана, участват във "възстановяване на инфраструктурата, както и операции за търсене и спасяване".

"В тази връзка, за да подпомогнем възстановяването от тайфуна, решихме да използваме 700 милиона йени от резервния фонд на държавния бюджет за текущата година", каза Шиндзо Абе.

Тайфунът „Хагибис“ приближава Япония

Тайфунът „Хагибис“ приближава Япония

Освен ураганния вятър се очакват порои…

Тайфунът "Хагибис" удари основната територия на Япония в събота и премина покрай брега на Тихия океан на главния остров Хоншу. В момента се знае за 73 загинали и повече от 200 ранени, още 12 души се смятат за изчезнали. В цялата страна около 12 хиляди къщи остават без електричество. Редица жилищни райони в североизточната част на Япония все още са наводнени.